Sterilisatie Man

FAQ – Veelgestelde vragen over sterilisatie man

Met korte antwoorden van maximaal 3 zinnen!

Je spreekt eerst met de arts de sterilisatie door. Dan ga je liggen, wordt de huid van je balzak gedesinfecteerd en krijg je een lokale verdoving. Via een klein sneetje links en rechts, pakt de arts de zaadleiders, haalt er een stukje tussenuit, maakt de uiteinden dicht en dekt het wondje in de huid af.
Bij het klaarkomen gaan zaadcellen vanuit de ballen naar de zaadleider. Dan komt er in de prostaat ca. 95% vocht bij zodat het sperma wordt. Het sperma spuit via de plasbuis naar buiten.
De zaadcellen blijven in de bal tijdens het klaarkomen. Het lichaam breekt deze zaadcellen af. Van dat afbreken merk je niets. Dat gaat vanzelf.
Na de sterilisatie gaat de zaadproductie nog een tijdje door. De zaadproductie in de bal zal na de sterilisatie langzaam aan teruglopen en stopt meestal na 5 à 10 jaar.

Leeftijd

De meeste mannen zijn tussen de 30 en 50 jaar. Mannen zijn nooit te oud voor een sterilisatie omdat ze hun hele leven vruchtbaar blijven. Mannen kunnen wel te jong zijn. Omdat je een sterilisatie niet makkelijk ongedaan maakt, willen we voorkomen dat mannen onder de 30 later spijt krijgen.
Vrouwen zijn vruchtbaar tot aan de menopauze. Deze leeftijd verschilt per vrouw maar is gemiddeld begin 50. Er wordt geadviseerd een voorbehoedmiddel te gebruiken tot 1 jaar na de laatste ongesteldheid.
Steriliseren onder de 30 jaar raden we af omdat het een definitieve ingreep is die niet altijd met succes ongedaan gemaakt kan worden. Daarom hebben mannen jonger dan 30 jaar een verwijzing van de huisarts nodig. En ze krijgen eerst een extra info afspraak met onze arts zodat ze een zorgvuldige afweging kunnen maken.

Keuze

Sterilisatie is een goede keuze als je zeker weet dat je geen kind meer wil krijgen. Het is de betrouwbaarste oplossing. Het ziet er niet naar uit dat er een mannenpil komt op korte termijn.
Bij de man is steriliseren een eenvoudige ingreep, bij een vrouw een ingrijpendere operatie. Bij de man kan de sterilisatie onder lokale verdoving in plaats van narcose, is de hersteltijd korter, is het betrouwbaarder en zijn de kosten lager. En vrouwen krijgen vaker spijt, onder andere ook door menstruatieklachten.
Je kan niet makkelijk en snel een sterilisatie terug draaien. Een sterilisatie ongedaan maken is volledige operatie die niet altijd lukt. Je moet het dus zeker weten.
Een uroloog is een medisch specialist op het gebied van de urologie. Omdat hij dé specialist is op het gebied van de mannelijke geslachtsorganen, is een sterilisatie van de man door een uroloog een logische keuze.
Bijna elke arts en arts in opleiding mag steriliseren. Ook is er niet vastgelegd hoe ervaren een arts moet zijn. Wees daarom zelf kritisch bij het maken van je keuze. Bij Andros word je altijd gesteriliseerd door een ervaren uroloog. Sterilisatie hoeft niet dichtbij huis.

Betrouwbaarheid

Sterilisatie bij de man is de meest betrouwbare anticonceptie. Dus is de veiligste optie om zwangerschap te voorkomen. Het is ook betrouwbaarder dan het steriliseren van de vrouw.
De Pearl-index geeft de betrouwbaarheid aan van anticonceptie. Sterilisatie van de man is het veiligst. Periodieke onthouding, temperaturen en 'voor het zingen de kerk uit' zijn het onveiligst.
Als er een sperma controle is gedaan na 3 maanden en de uitslag is goed, dan weten we zeker dat de sterilisatie is gelukt.
Een man is nog vruchtbaar direct na sterilisatie. Pas bij een goede uitslag van de zaadcontrole mag je stoppen met anticonceptie. Een rekanalisatie na langere termijn komt zelden voor.
Na ongeveer drie maanden en tenminste 30 zaadlozingen wordt je sperma onderzocht om na te gaan of de sterilisatie is gelukt.
De uitslag van het zaadonderzoek is binnen een week bekend. Je ontvangt per mail een bericht dat de uitslag klaar staat in MijnAndros.

Seks

Nee, de zaadlozing voelt niet anders na een sterilisatie. Dus het gevoel tijdens het klaarkomen blijft hetzelfde.
Ja, klaarkomen voelt hetzelfde. Je hoeft niet bang te zijn dat het gevoel anders wordt.
De hoeveelheid sperma ziet er hetzelfde uit. Je ziet aan het volume niet dat er geen zaadcellen meer in zitten. Wel oogt het sperma er iets minder stroperig.
Nee, je zin in seks verandert niet door een sterilisatie. Het heeft geen invloed op de seksuele opwinding.
Nee, je erectie verandert niet door een sterilisatie. De erectie blijft even groot en even hard.
Nee, je testosteron verandert niet door een sterilisatie. Je blijft even mannelijk.
Nee, je blijft even mannelijk. Sterilisatie verandert je mannelijke hormonen niet.

Pijn

Bij onze ervaren artsen is de sterilisatie na circa 10 minuten klaar, na het desinfecteren van de bal en het even inwerken van de verdoving.
De meeste mannen geven aan dat ze geen pijn hebben gevoeld of de pijn vonden meevallen. De prikken om te verdoven zijn een beetje gevoelig. Je kan 2 tabletten paracetamol nemen als je van huis vertrekt.
Sommige mannen hebben hebben helemaal geen pijn, andere mannen hebben nog wel enkele dagen last van een beurs en of zeurend gevoel. Neem gerust paracetamol.
Voor een sterilisatie is geen volledige narcose nodig. Het kan goed met een lokale verdoving tenzij er eerder problemen zijn geweest in lies of zak.

Bij Andros

We hebben klinieken in Amsterdam, Arnhem, Baarn, Rijswijk - Den Haag en in Den Bosch.
Altijd een deskundige sterilisatie in een ontspannen sfeer door zeer ervaren uroloog. Meer dan 10% van de mannen kiest voor Andros. Met ZKN-keurmerk, hoge klantwaarderingen en korte wachttijden.
Mannen delen hun ervaring met sterilisatie vaak op Zorgkaart. We hebben een aantal reviews voor je op een rij gezet met de link naar Zorgkaart erbij zodat je zeker weet dat ze echt zijn.
Meestal is direct steriliseren bij het 1e bezoek mogelijk. Soms is een extra afspraak nodig, bijvoorbeeld bij een hartkwaal, bloed verdunnende middelen of een eerdere operatie in de balzak of liesbreuk. Dan is extra overleg nodig.
Je kan ons bellen voor een afspraak. Of via de website vragen of we jou bellen. Zelf online je afspraak inplannen kan ook.
Ja, je kan online een sterilisatie boeken. Je kan zelf de kliniek en arts kiezen en de datum met tijdstip waarop je wil komen.
Bij Andros steriliseren alleen urologen die dat heel vaak doen. Urologen zijn de medisch specialisten die gaan over de voortplantingsorganen van de man.
We hebben Nederlandse en Engelse brochures over sterilisatie en spermacontrole.

Kosten

De sterilisatie kost 495,- in 2024. Inclusief de zaadcontrole in ons eigen lab. In het ziekenhuis zijn de kosten voor een vasectomie meestal ongeveer gelijk.
Nee, sterilisatie zit niet in het basispakket. Dus je zorgverzekeraar betaalt dat niet standaard. Heel soms zit het in je aanvullende verzekering.
Er is een website waarop voor sterilisatie de aanvullende verzekeringen staan en hun voorwaarden.
Tijdens je bezoek betaal je de sterilisatie per pin. De factuur ontvang je na 6 weken. Die mogen we niet eerder afgeven door regelgeving.

Herstel na sterilisatie

Houd na de sterilisatie de rest van de dag rust. Draag een strakke onderbroek. Niet fysiek werk kan vaak de volgende dag alweer. Fietsen, sporten, zwemmen of zwaar tillen mag na 1 week. Contactsport kan na 10 dagen.
De volgende dag kan je meestal weer aan het werk, als je je daartoe in staat voelt en het niet zwaar lichamelijk is. Zware lichamelijke werkzaamheden moet je zeker de eerste dagen niet doen.
Het seksverbod van een week is er om de wond de kans te geven goed te genezen en complicaties zoals nabloedingen te voorkomen. Ook kan te snel seksen pijnlijk zijn. Daarom adviseren we om 1 week geen seks te hebben na de sterilisatie.
Masturberen hoeft geen probleem te zijn maar beter wacht je 3 a 4 dagen. Je lichaam heeft de eerste dagen rust nodig omdat de wond aan het herstellen is.
We adviseren: een week geen seks na de sterilisatie om een bloeduitstorting te voorkomen. Bovendien zal vrijen pijnlijk zijn. Let op: je bent niet meteen onvruchtbaar.
Je moet een voorbehoedsmiddel gebruiken tot dat je zeker weet dat er geen zaad meer in je sperma zit. Dat weet je als je van ons een goede uitslag hebt gekregen nadat we het sperma hebben gecontroleerd.
Over het algemeen komen er weinig complicaties voor. Neem altijd contact op als: je koorts krijgt boven de 38,5 °C, er een sterke zwelling van de balzak optreedt, een wondje blijft bloeden of je uitermate veel pijn hebt
Een no scalpel vasectomy is een 'gewone' vasectomie maar met andere instrumenten. Het wondje in de huid wordt met een schaartje gemaakt in plaats van met een mesje (scalpel). De zaadleiders worden, net als bij een gewone vasectomie, doorgesneden.

Waarom kiezen mannen voor sterilisatie bij Andros?

  • In 2023 kozen 2.500 mannen voor een sterilisatie bij Andros.
  • Andros is al sinds 2004 dé specialist voor mannen.
  • Altijd sterilisatie door een uroloog die zeer ervaren is in vasectomie.
  • Met ZKN-keurmerk, we werken volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden.
  • Zeer tevreden mannen: hoge waardering van 9.1 in 2023 op ZorgkaartNederland.

Je kan snel terecht bij onze klinieken in Amsterdam, Arnhem, Baarn of Rijswijk – Den Haag

 

Oncko van Vierssen Trip is uroloog voor sterilisatie man

We geven antwoord op al je vragen!

Oncko van Vierssen Trip is uroloog voor sterilisatie man
Drs. Oncko van Vierssen Trip Andros Clinics

Lees verder over:

Oncko van Vierssen Trip is uroloog voor sterilisatie man
Auteur: Drs. Oncko van Vierssen Trip is uroloog en expert op het gebied van sterilisatie, besnijden en HoLEP prostaatoperaties.
Laatste update: 6 mei 2024
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Artsenblog