Voor welke mannen is sterilisatie geschikt?

Voor welke mannen is sterilisatie geschikt?

Sterilisatie bij een man is een goed anticonceptiemiddel als er een definitieve keuze gemaakt is om helemaal geen kind meer te krijgen. Mannen hebben, in tegenstelling tot vrouwen, niet de mogelijkheid om tijdelijke onvruchtbaarheid te krijgen door bijvoorbeeld een pil. Er is een lange ontwikkeling gaande maar het is nog steeds niet gelukt, dus de mannen pil bestaat nog niet.

Welke voorbehoedsmiddelen voor mannen zijn er?

De man heeft qua voorbehoedsmiddelen momenteel alleen de keuze uit het condoom of sterilisatie. Sterilisatie is uiteraard veel betrouwbaarder dan het condoom. Sterilisatie van de man wordt ook vasectomie genoemd.
Een sterilisatie kan worden uitgevoerd in een kliniek of een ziekenhuis. Er zijn nog weinig huisartsen die de ingreep uitvoeren. Het is een kleine ingreep. De arts onderbreekt beide zaadleiders door er een stukje tussenuit te halen en de uiteinden van de zaadleiders af te binden. Er kan dan geen zaad meer door de zaadleider stromen en dus ook geen zaad meer in het sperma komen.

Waarom geeft sterilisatie zekerheid?

Een sterilisatie geeft je zekerheid omdat je daarna kan laten controleren of de ingreep is gelukt door een zaadcontrole te doen. Er wordt dan gekeken of er nog zaadcellen in het sperma zitten. Deze check doen we 3 maanden na de sterilisatie. Een spermacontrole in het laboratorium zit ook bij de behandeling inbegrepen.
Lees meer over sterilisatie man

Video: voor welke mannen is sterilisatie geschikt?

Arts Oncko van Vierssen Trip geeft uitleg

Bekijk voor welke mannen is sterilisatie geschikt video op YouTube

Neem contact met ons op