Sterilisatie Man

Sterilisatie man, nooit meer zorgen over anticonceptie

Een sterilisatie bij de man is een eenvoudige ingreep om zwangerschap te voorkomen. De uroloog haalt een stukje zaadleider weg bij beide zaadleiders. Er kan dan geen zaad meer in het sperma komen. Sterilisatie heeft geen invloed op je seksleven. Vasectomie is de medische term voor sterilisatie van de man.
Lees op deze pagina over:

Nader Naderi is uroloog voor sterilisatie man

Een sterilisatie van de man moet zorgvuldig gebeuren. Bij Andros wordt de ingreep altijd door een ervaren uroloog uitgevoerd.

Nader Naderi is uroloog voor sterilisatie man
Drs. Nader Naderi Andros Clinics

Betrouwbaarste anticonceptie

Circa 20.000 mannen kiezen jaarlijks voor deze betrouwbare anticonceptie. Het is definitief en in principe onomkeerbaar.

Anticonceptie man zijn methoden gebaseerd op het tegenhouden van zaadcellen

Zelfde gevoel bij zaadlozing

Een sterilisatie heeft geen invloed op het mechanisme en het gevoel bij de zaadlozing. De zaadcellen kunnen niet meer doorstromen en worden vanzelf door het lichaam afgebroken.

De hoeveelheid sperma blijft er hetzelfde uitzien want slechts een heel klein deel van het sperma bestaat uit zaadcellen (enkele procenten). Wel oogt het iets minder ‘stroperig’. Lees meer over seks na sterilisatie

Sterilisatie man doorbreekt de zaadleider waardoor zaadcellen niet in sperma komen na vasectomie
Is sterilisatie voor jou de juiste keuze?

In Nederland en de VS kiest 11% van de paren die anticonceptie gebruiken voor een vasectomie. Omdat sterilisaties bij de man al minstens 50 jaar op grote schaal worden uitgevoerd weten we dat het een veilige en betrouwbare ingreep is. Ook op de lange termijn.

Sterilisatie van de man is het betrouwbaarste voorbehoedsmiddel. Het voorkomt onbedoelde zwangerschappen en geeft zekerheid. Wist je dat bij 4 op de 10 onbedoelde zwangerschappen wel anticonceptie is gebruikt, maar die de zwangerschap niet heeft kunnen voorkomen?

De sterilisatie duurt ongeveer 10 à 15 minuten, gebeurt onder plaatselijke verdoving en vindt plaats in onze klinieken. Je moet wel zeker weten dat je geen kinderwens meer hebt. Want een sterilisatie ongedaan maken is een volledige operatie waarbij de slagingskans niet 100% is. Bekijk voor- en nadelen van sterilisatie man

 

Sterilisatie Man voor doorlopende zaadleider Na onderbroken zaadleider

Hoe gaat een sterilisatie?

  • Eerst wordt de sterilisatie uitgebreid met je besproken door de arts.
  • We desinfecteren de balzak.
  • Je krijgt een lokale verdoving door injecties in de huid van de balzak.
  • Via een kleine snee, links en rechts in de balzak, pakt de arts de zaadleiders en haalt er een stukje tussenuit.
  • De uiteinden van de zaadleiders worden afgeknoopt.
  • De sneetjes in de huid worden weer gesloten en afgedekt.

Onze uroloog volgt de richtlijnen voor vasectomie (sterilisatie man) van de Nederlandse Vereniging voor Urologie. Lees alles over sterilisatie man

Waarom kiezen mannen voor sterilisatie bij Andros?

  • In 2023 kozen 2.500 mannen voor een sterilisatie bij Andros.
  • Andros is al sinds 2004 dé specialist voor mannen.
  • Altijd sterilisatie door een uroloog die zeer ervaren is in vasectomie.
  • Met ZKN-keurmerk, we werken volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden.
  • Zeer tevreden mannen: hoge waardering van 9.1 in 2023 op ZorgkaartNederland.

Je kan snel terecht bij onze klinieken in Amsterdam, Arnhem, Baarn, Rijswijk – Den Haag of Den Bosch

 

Kosten sterilisatie man

Tijdens je bezoek betaal je €495,- per pin bij de receptie (prijspeil 2024) inclusief de zaadcontrole in ons eigen lab. Contant betalen is niet mogelijk. Je krijgt de factuur 6 weken na de ingreep thuisgestuurd. We kunnen deze factuur niet eerder versturen door regelgeving van de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit).

Een vasectomie valt niet binnen het basispakket van de zorgverzekering. Je zal de sterilisatie dus in principe zelf moeten betalen. Als je zelf betaalt, heb je geen verwijzing van de huisarts nodig tenzij je jonger bent dan 30 jaar. In het ziekenhuis zijn de kosten voor deze ingreep meestal gelijk of hoger.

Soms valt sterilisatie van de man wel in de aanvullende verzekering en kan je de sterilisatie zelf declareren. Overleg voordat je ons bezoekt met je zorgverzekeraar wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn. We hebben een handige checklist gemaakt zodat je niets vergeet te bespreken. Bekijk kosten en de checklist

Direct ingreep of eerst meer informatie?

Overweeg je een sterilisatie bij Andros? Dan heb je keuze uit:

  • informatief 1e bezoek en ingreep bij 2e bezoek
  • direct ingreep bij 1e bezoek

Past sterilisatie bij mij?

Zaad en sperma, hoe zit dat ook alweer?

Bij een zaadlozing komt 2 tot 6 milliliter sperma vrij. Sperma bestaat voor meer dan 95% uit zaadvocht en slechts een paar procent zaadcellen. Als je gesteriliseerd bent bestaat je sperma uit zaadvocht zonder zaadcellen. De hoeveelheid sperma blijft er na sterilisatie gewoon hetzelfde uitzien.

Zaadcellen

Een man maakt 86 tot 130 miljoen zaadcellen per dag. De zaadcellen worden aangemaakt in de teelballen en rijpen in de bijballen. De meeste zaadcellen komen nooit in een zaadlozing terecht en worden weer afgebroken in de bijbal.

Hoe gaat een zaadlozing?

Bij een zaadlozing:

  • gaan zaadcellen vanuit de bijballen
  • via de zaadleider
  • naar de prostaat en zaadblaasjes
  • die zaadvocht toevoegen zodat het sperma wordt
  • waarna sperma via de plasbuis naar buiten spuit.

Sperma wordt ook wel semen of ‘de zaadlozing’ genoemd, of minder formeel: ‘kwakje’ of ‘zaad’.

Welke leeftijd steriliseren man?

Een man kan zich op elke leeftijd laten steriliseren. De meeste mannen zijn tussen de 30 en 50 jaar maar ouder dan 50 jaar komt ook zeker voor. Omdat mannen hun hele leven vruchtbaar blijven, zijn ze nooit te oud voor een sterilisatie.

Steriliseren onder de 30 jaar raden we af omdat het een definitieve ingreep is die niet altijd met succes ongedaan gemaakt kan worden. Daarom hebben mannen jonger dan 30 jaar een verwijzing van de huisarts nodig en krijgen eerst een extra informatieve afspraak met onze arts zodat ze een zorgvuldige afweging kunnen maken.

Tot welke leeftijd is anticonceptie nog nodig?

Vrouwen zijn vruchtbaar tot aan de menopauze, dat is als de vrouw een jaar niet meer ongesteld is geweest. Daarom wordt geadviseerd een voorbehoedmiddel te gebruiken tot 1 jaar na de laatste ongesteldheid. Deze leeftijd scheelt per vrouw maar is gemiddeld begin 50.

Sperma controle

Na de sterilisatie ben je niet meteen onvruchtbaar. Tijdens de eerste maanden komen er bij de zaadlozing nog regelmatig zaadcellen vrij. In de zaadblaasjes en de prostaat zijn namelijk nog zaadcellen aanwezig. Blijf daarom een voorbehoedsmiddel gebruiken tot is vastgesteld dat er geen zaadcellen meer in het sperma zijn. Lees over zaadcontrole

Mannen over hun sterilisatie

  • ‘Het is voor mij de juiste oplossing omdat ik zeker weet dat ik écht geen kinderen meer wil.’
  • ‘Ik zag er eerst wel tegenop. Maar de ingreep viel me mee en ik was snel weer de oude.’
  • ‘Eindelijk ben ik van die condooms af.’

Bekijk meer ervaringen van mannen met sterilisatie

 

Lees verder over:

Dr. Paul Kil is medische directeur
Auteur: Dr. Paul Kil is uroloog en medisch directeur van Andros Clinics. Tevens is hij auteur van diverse urologische boeken.
Laatste update: 25 februari 2024
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Artsenblog