Sterilisatie Man

Pijn na sterilisatie of tijdens vasectomie, wat kan ik verwachten?

Hoeveel pijn doet een sterilisatie? Heb ik pijn na vasectomie? De meeste mannen vinden de pijn meevallen. Tijdens de sterilisatie word je lokaal verdoofd. Soms nemen mannen voor en na het steriliseren paracetamol.

Oncko van Vierssen Trip is uroloog voor sterilisatie man

Uiteindelijk stapt hier bijna iedereen van tafel met ‘nou dat is me 100% meegevallen’ .

Oncko van Vierssen Trip is uroloog voor sterilisatie man
Drs. Oncko van Vierssen Trip Andros Clinics

Hoe lang duurt een sterilisatie van de man?

De sterilisatie van de man duurt maar circa 10 minuten bij de ervaren artsen van Andros Clinics. Deze 10 minuten zijn gerekend vanaf het moment dat de balzak wordt gedesinfecteerd en de verdoving, die even moet inwerken, tot de sterilisatie klaar is.

Doet een sterilisatie pijn?

De verdovingsprikken zijn natuurlijk, zoals alle prikken, een beetje gevoelig. Daarom adviseren we om 2 tabletten paracetamol te slikken op moment dat je van huis vertrekt. Daarna ben je verdoofd. Wat wel gevoeld kan worden is dat een beetje aan de zaadleider getrokken wordt. Dat kan een wee gevoel in de onderbuik geven.

Sterilisatie is een snelle en eenvoudige ingreep. De meeste mannen geven aan dat ze geen pijn hebben gevoeld of de pijn vonden meevallen. De wondjes aan de buitenkant zijn klein en trekken over het algemeen binnen 24 uur weer helemaal dicht.

Is de eerste zaadleider gevoeliger dan de tweede?

Dat verschilt. De ene man zegt dat hij de eerste zaadleider wat meer voelt en de ander zegt juist tweede. Over het algemeen is er geen groot verschil. Ook zijn er mannen die bijna niets voelen.

Pijn na sterilisatie?

Sommige mannen hebben hebben helemaal geen pijn, andere mannen hebben nog wel enkele dagen last van een beurs en of zeurend gevoel. Als dat het geval is, maakt u dan niet te veel zorgen en onderdruk de pijn met paracetamol. Ontstekingen komen zelden voor en steken meestal pas na een dag of vijf de kop op. U krijgt in dat geval een antibioticakuur.

Doordat er tijdens de sterilisatie iets aan de zaadleider wordt getrokken, kan er na de ingreep af en toe nog een trekkende gevoel zijn. Dat verdwijnt in de loop van de dagen na de ingreep vanzelf. Het is meestal niet nodig om daarvoor paracetamol te slikken.

Paracetamol en koelen?

Paracetamol slikken of koelen na de ingreep: het is meestal niet nodig, maar het mag wel. De meeste mannen zeggen: ‘na de ingreep heb ik nauwelijks pijn gehad en ik heb geen pijnstilling nodig gehad’.

Pijn sterilisatie man? Het trekken aan zaadleider geeft soms naar gevoel
Stuwing

Soms ervaren mannen na de sterilisatie een tijdje nog wat stuwing in de ballen. Na de ingreep gaat de zaadproductie nog even door voordat de productie langzaam terugloopt. Dat kan soms een wat stuwend gevoel geven in de testikels. Vooral in de eerste weken na de ingreep kan het soms nog wat vervelend zijn. Of bij zaadlozingen kan dat soms in de testikels een beetje stuwend gevoel geven. Dat verdwijnt in loop van de weken, maanden na de ingreep.

De zaadcellen worden vanzelf door het lichaam afgebroken in de testikel. Dat doet het lichaam zelf en daar merk je niets van.

Klein knobbeltje

Na de vasectomie voel je een klein knobbeltje ter plaatse van hechtingen bij de omgeklapte zaadleiders. Dat voelt in de eerste weken als een bobbeltje. En dat kan soms nog maandenlang als een klein bobbeltje gevoeld worden. Dat is volledig normaal. Het doet geen pijn maar is dus wel voelbaar. Bij sommige mannen verdwijnt het volledig en bij andere blijft het altijd een klein verdikkinkje waar je dan verder geen last van hebt. Je voelt het met je vingers als je daar specifiek naar zoekt, dat is niet erg of hinderlijk.

Kan een sterilisatie van de man onder narcose?

Het is niet nodig om onder algehele narcose te gaan voor een sterilisatie van de man. Een sterilisatie kan onder lokale verdoving. Het hoeft ook niet in een operatiezaal te worden verricht. In hele specifieke gevallen komt het wel eens voor dat iemand onder narcose behandeld moet worden maar dat is echt bij grote uitzondering. Bijvoorbeeld als mannen al eerder een operatie in de lies of in de zak zelf hebben gehad. Sterilisaties bij Andros worden altijd onder lokale verdoving uitgevoerd, dus niet onder narcose.

Voor mannen met veel vragen of mannen die er erg tegenop zien is er de mogelijkheid om twee afspraken in te plannen: het eerste bezoek is informatief en pas bij het tweede bezoek wordt de ingreep verricht.

Veilige ingreep met weinig complicaties

Over het algemeen komen er weinig complicaties voor na een vasectomie. Na een vasectomie in het ziekenhuis, in een kliniek of bij de huisarts blijkt ca. 5% van de mannen langer pijnklachten aan zaadbal en/of bijbal (post-vasectomie pijn) te ervaren. Het littekenweefsel prikkelt dan de zenuw die langs de zaadleider naar de zaadbal loopt. Het is belangrijk dat een vasectomie zorgvuldig wordt uitgevoerd. Omdat bij Andros de vasectomie uitsluitend wordt uitgevoerd door zeer ervaren urologen komt post-vasectomie pijn zelden voor.

Lees meer over herstel na sterilisatie

Waarom kiezen mannen voor sterilisatie bij Andros?

  • In 2023 kozen 2.500 mannen voor een sterilisatie bij Andros.
  • Andros is al sinds 2004 dé specialist voor mannen.
  • Altijd sterilisatie door een uroloog die zeer ervaren is in vasectomie.
  • Met ZKN-keurmerk, we werken volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden.
  • Zeer tevreden mannen: hoge waardering van 9.1 in 2023 op ZorgkaartNederland.

Je kan snel terecht bij onze klinieken in Amsterdam, Arnhem, Baarn, Rijswijk – Den Haag of Den Bosch

 

Lees verder over:

Oncko van Vierssen Trip is uroloog voor sterilisatie man
Auteur: Drs. Oncko van Vierssen Trip is uroloog en expert op het gebied van sterilisatie, besnijden en HoLEP prostaatoperaties.
Laatste update: 11 maart 2024
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Artsenblog