Sterilisatie Man

Pijn na sterilisatie of tijdens ingreep, wat kan ik verwachten?

Hoeveel pijn doet een sterilisatie? Is een vasectomie pijnlijk? De meeste mannen vinden de pijn meevallen. Tijdens de sterilisatie word je lokaal verdoofd. Soms nemen mannen voor en na de ingreep paracetamol.

Oncko van Vierssen Trip is uroloog voor sterilisatie man

Uiteindelijk stapt hier bijna iedereen van tafel met ‘nou dat is me 100% meegevallen’ .

Oncko van Vierssen Trip is uroloog voor sterilisatie man
Drs. Oncko van Vierssen Trip Andros Clinics

Hoe lang duurt een sterilisatie van de man?

De sterilisatie van de man duurt maar circa 10 minuten bij de ervaren artsen van Andros Clinics. Deze 10 minuten zijn gerekend vanaf het moment dat de zak wordt gedesinfecteerd en de verdoving, die even moet inwerken, tot de sterilisatie klaar is.

Doet een sterilisatie pijn?

De verdovingsprikken zijn natuurlijk, zoals alle prikken, een beetje gevoelig. Daarom adviseren we om 2 tabletten paracetamol te slikken op moment dat je van huis vertrekt. Daarna is de ingreep eigenlijk niet meer pijnlijk. Wat wel gevoeld kan worden is dat een beetje aan de zaadleider getrokken wordt. Dat kan een wee gevoel in de onderbuik geven. De wondjes aan de buitenkant zijn klein en trekken over het algemeen binnen 24 uur weer helemaal dicht.

Is de eerste zaadleider gevoeliger dan de tweede?

Dat verschilt. De ene man zegt dat hij de eerste zaadleider wat meer voelt en de ander zegt juist tweede. Over het algemeen is er geen groot verschil. Ook zijn er mannen die bijna niets voelen.

Pijn na sterilisatie?

De pijn is eigenlijk na de ingreep direct weg. Wat wel soms nog wordt gevoeld, is een trekkende gevoel. Doordat er tijdens de sterilisatie iets aan de zaadleider wordt getrokken. Dat gevoel kan na de ingreep af en toe nog even gevoeld worden. Dat verdwijnt in de loop van de dagen na de ingreep vanzelf. Het is meestal geen reden om paracetamol slikken. Dus paracetamol slikken of koelen na de ingreep: het mag wel maar is meestal niet nodig. De meeste mannen zeggen: ‘na de ingreep heb ik nauwelijks pijn gehad en ik heb geen pijnstilling nodig gehad’.

Pijn sterilisatie man? Het trekken aan zaadleider geeft soms naar gevoel
Stuwend gevoel kan optreden

De zaadcellen worden in principe afgebroken in de testikel. Dat doet het lichaam zelf en daar merk je niets van. Na de ingreep gaat de zaadproductie nog een tijdje door voordat de productie langzaam terugloopt. Dat kan soms een wat stuwend gevoel geven in de testikels. Vooral in de eerste weken na de ingreep kan het soms nog wat vervelend zijn. Of bij zaadlozingen kan dat soms in de testikels een beetje stuwend gevoel geven. Dat verdwijnt in loop van de weken, maanden na de ingreep.

Klein knobbeltje

Na de vasectomie voel je een klein knobbeltje ter plaatse van hechtingen bij de omgeklapte zaadleiders. Dat voelt in de eerste weken als een bobbeltje. En dat kan soms nog maandenlang als een klein bobbeltje gevoeld worden. Dat is volledig normaal. Het doet geen pijn maar is dus wel voelbaar. Bij sommige mannen verdwijnt het volledig en bij andere blijft het altijd een klein verdikkinkje waar je dan verder geen last van hebt. Je voelt het met je vingers als je daar specifiek naar zoekt, dat is niet erg of hinderlijk.

Kan een sterilisatie van de man onder narcose?

Het is niet nodig om onder algehele narcose te gaan voor een sterilisatie van de man. Een sterilisatie kan onder lokale verdoving en hoeft ook niet in een operatiezaal te worden verricht. In hele specifieke gevallen komt het wel eens voor dat iemand onder narcose behandeld moet worden maar dat is echt bij grote uitzondering. Bijvoorbeeld als mannen al eerder een operatie in de lies of in de zak zelf hebben gehad. Sterilisaties bij Andros worden altijd onder lokale verdoving uitgevoerd, dus niet onder narcose.

Voor mannen met veel vragen of mannen die er erg tegenop zien is er de mogelijkheid om twee afspraken in te plannen: het eerste bezoek is informatief en pas bij het tweede bezoek wordt de ingreep verricht.

Veilige ingreep met weinig complicaties

Over het algemeen komen er weinig complicaties voor na een vasectomie. Na een vasectomie in het ziekenhuis, in een kliniek of bij de huisarts blijkt ca. 5% van de mannen langer pijnklachten aan zaadbal en/of bijbal (post-vasectomie pijn) te ervaren. Het littekenweefsel prikkelt dan de zenuw die langs de zaadleider naar de zaadbal loopt. Het is belangrijk dat een vasectomie zorgvuldig wordt uitgevoerd. Omdat bij Andros de vasectomie uitsluitend wordt uitgevoerd door zeer ervaren urologen komt post-vasectomie pijn zelden voor.

Waarom kiezen mannen voor sterilisatie bij Andros?

  • In 2022 kozen 2.300 mannen voor een sterilisatie bij Andros.
  • Andros is al sinds 2004 dé specialist voor mannen.
  • Altijd sterilisatie door een uroloog die zeer ervaren is in vasectomie.
  • Met ZKN-keurmerk, we werken volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden.
  • Zeer tevreden mannen: hoge waardering van 9.0 in 2022 op ZorgkaartNederland.

Je kan snel terecht bij onze klinieken in Amsterdam, Arnhem, Baarn, Rijswijk – Den Haag of Den Bosch

 

Lees verder over:

logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.0

Andros Clinics in 2022 Bekijk waarderingen

Artsenblog