Sterilisatie Man

Sperma controle na sterilisatie door spermaonderzoek

Na een sterilisatie is een sperma controle nodig om vast te stellen of de ingreep is geslaagd. Op deze pagina lees je hoe het zaad testen gaat. En hoe je het sperma moet opvangen en vervoeren voor een betrouwbaar spermaonderzoek.

Nader Naderi is uroloog voor sterilisatie man

Een sperma controle is nodig omdat je na de ingreep niet meteen onvruchtbaar bent.

Nader Naderi is uroloog voor sterilisatie man
Drs. Nader Naderi Andros Clinics

Zaadcontrole

Na ongeveer drie maanden en tenminste 30 zaadlozingen wordt je sperma onderzocht om na te gaan of de ingreep geslaagd is.

Sperma onderzoek na sterilisatie icheckt of er nog zaadcellen in sperma zijn

 

Waarom spermaonderzoek na sterilisatie?

Tijdens de sterilisatie is uit beide zaadleiders een stukje gesneden zodat er geen zaadcellen meer in het sperma komen. Na de ingreep ben je niet meteen onvruchtbaar. De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog regelmatig zaadcellen vrij, dit omdat er zich in de zaadblaasjes en de prostaat nog zaadcellen bevinden.

Na ongeveer drie maanden en tenminste 30 zaadlozingen wordt je sperma onderzocht om na te gaan of de ingreep geslaagd is. Het onderzoek wordt uitgevoerd volgens de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Urologie. Spermaonderzoek wordt ook wel semenanalyse of zaadonderzoek genoemd.

Het onderzoek thuis voorbereiden

Na de ingreep ontvang je van onze medewerker een steriel plastic potje en verdere instructies voor het opvangen en inleveren van sperma. Voor de betrouwbaarheid van de sperma controle is het belangrijk dat je de instructies goed opvolgt. Het is van belang dat je drie dagen voor het onderzoek nog een zaadlozing hebt gehad, daarna niet meer. Alleen dan is het verkregen sperma van optimale kwaliteit.

Medicijnen of koorts?

Neem contact met op met ons of met onze uroloog als je de afgelopen drie maanden medicijnen hebt gebruikt of koorts hebt gehad (hoger dan 38,5°C). De kwaliteit van de zaadcellen kan dan zijn aangetast, waardoor het resultaat van het spermaonderzoek wordt beïnvloed. Het kan dan beter zijn om het onderzoek uit te stellen.

Sperma in potje

Op de dag van het onderzoek vang je het sperma op in het meegegeven steriele potje. Dit is een goedgekeurd potje en gemaakt van polypropyleen (PP). Het is belangrijk dat het potje vóór de zaadlozing op lichaamstemperatuur is door het bijvoorbeeld een paar minuten in de hand te houden. Plotselinge kou is namelijk schadelijk voor het sperma.

Instructies voor opvangen!

Het steriele potje is op een speciale manier verpakt en schoongemaakt, laat het potje en de verpakking alsjeblieft dicht tot gebruik. Reinig of spoel het potje ook nooit zelf voordat je het sperma opvangt. Volg deze instructies voor het opvangen van het sperma:

  1. Was vooraf de penis en eikel met water zonder zeep. Droog goed af.
  2. Breng vóór de zaadlozing het potje op lichaamstemperatuur.
  3. Wek de zaadlozing op door masturbatie (zelfbevrediging met de hand)
  4. Sperma dat is opgevangen in een condoom is niet geschikt vanwege de zaaddodende eigenschappen van het condoom.
  5. Het is belangrijk dat de gehele zaadlozing in het potje komt. Wanneer er toch iets verloren gaat, kan het onderzoek niet doorgaan. Je hoeft het sperma dan niet naar het laboratorium te brengen. In dat geval kun je telefonisch contact opnemen om een nieuwe afspraak in te plannen. Je krijgt een nieuw potje opgestuurd.
  6. Sluit het potje goed af met bijbehorende deksel. Plak het etiket met je gegevens op het potje.
  7. Vul in het invulformulier in (staat op de laatste pagina van brochure Sperma controle).
  8. Vervoer het potje rechtop en ongeveer op lichaamstemperatuur. Bewaar hem bijvoorbeeld in de binnenkant van je jas.
  9. Het sperma moet binnen 2 uur na opvang in een gesloten envelop worden afgegeven bij ons laboratorium. Let dus goed op het tijdstip van je afspraak.

Wat kost een sperma onderzoek?

Sperma-onderzoek bij Andros is inbegrepen in de kosten van de sterilisatie. Je hoeft hiervoor dus niets extra te betalen.

Mocht je ervoor kiezen om je sperma bij een ander laboratorium in te leveren, dan betaal je zelf de kosten hiervan aan het betreffende laboratorium. Je kunt onderstaand formulier in dat geval niet gebruiken. De kosten voor sperma-onderzoek variëren van €50 tot meer dan €100,-. De uitslag van het onderzoek ontvang je van het betreffende laboratorium.

Alleen als je de ingreep in de kliniek in Den Bosch hebt laten uitvoeren laat het je onderzoek bij een ander laboratorium op onze kosten uitvoeren. De voorbereiding op het spermaonderzoek is in dit geval ook iets anders. Zie brochure sperma onderzoek

Wanneer uitslag sperma onderzoek?

De uitslag van het sperma-onderzoek is binnen 10 werkdagen bekend. Je ontvangt per mail een bericht dat de uitslag klaar staat in MijnAndros, jouw digitale dossier.

Niet vergeten! Vul het formulier in

Vul het formulier ‘spermaonderzoek na vasectomie’ in en neem het mee wanneer je sperma bij het laboratorium van Andros inlevert. De arts heeft deze gegevens nodig om de uitslag juist te interpreteren. Je vindt het invulformulier op de laatste pagina van brochure Sperma controle.

Belangrijk: het opgevangen sperma moet binnen 2 uur op lichaamstemperatuur worden afgegeven bij het laboratorium.

Als je de afgelopen drie maanden medicijnen hebt gebruikt, koorts hebt gehad (hoger dan 38,5°C) of wanneer het sperma niet volledig is opgevangen kan de kwaliteit van de zaadcellen zijn aangetast. Het onderzoek kan dan niet doorgaan. We verzoeken je om telefonisch contact op te nemen om een nieuwe afspraak in te plannen.

Sperma onderzoek, wat moet ik doen?

Bekijk Sperma onderzoek wat moet ik doen Video op YouTube

Lees verder over:

Oncko van Vierssen Trip is uroloog voor sterilisatie man
Auteur: Drs. Oncko van Vierssen Trip is uroloog en expert op het gebied van sterilisatie, besnijden en HoLEP prostaatoperaties.
Laatste update: 4 maart 2024
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Artsenblog