Sterilisatie Man

Maak afspraak

Sperma controle na sterilisatie door spermaonderzoek

Na een sterilisatie is een sperma controle nodig om vast te stellen of de ingreep is geslaagd. Op deze pagina lees je hoe het zaad testen gaat. En hoe je het sperma moet opvangen en vervoeren voor een betrouwbaar spermaonderzoek.

Dr. Nader Naderi Uroloog Andros MannenkliniekEen sperma controle is nodig omdat je na de ingreep niet meteen onvruchtbaar bent.

Drs. Nader Naderi
Andros Clinics

Waarom spermaonderzoek na sterilisatie?

Tijdens de sterilisatie is uit beide zaadleiders een stukje gesneden zodat er geen zaadcellen meer in het sperma komen. Na de ingreep ben je niet meteen onvruchtbaar. De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog regelmatig zaadcellen vrij, dit omdat er zich in de zaadblaasjes en de prostaat nog zaadcellen bevinden. Na ongeveer drie maanden en tenminste 30 zaadlozingen wordt je sperma onderzocht om na te gaan of de ingreep geslaagd is. Het onderzoek wordt uitgevoerd volgens de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Urologie. Spermaonderzoek wordt ook wel semenanalyse of zaadonderzoek genoemd.

Het onderzoek thuis voorbereiden

Na de ingreep ontvang je van onze medewerker een steriel plastic potje en verdere instructies voor het opvangen en inleveren van sperma. Voor de betrouwbaarheid van de sperma controle is het belangrijk dat je de instructies goed opvolgt. Het is van belang dat je drie dagen voor het onderzoek nog een zaadlozing hebt gehad, daarna niet meer. Alleen dan is het verkregen sperma van optimale kwaliteit.

Medicijnen of koorts?

Neem contact met op met ons of met onze uroloog als je de afgelopen drie maanden medicijnen hebt gebruikt of koorts hebt gehad (hoger dan 38,5°C). De kwaliteit van de zaadcellen kan dan zijn aangetast, waardoor het resultaat van het spermaonderzoek wordt beïnvloed. Het kan dan beter zijn om het onderzoek uit te stellen.

Opvangen sperma voor controle

Op de dag van het onderzoek vang je het sperma op in het meegegeven steriele potje. Dit is een goedgekeurd potje en gemaakt van polypropyleen (PP). Het is belangrijk dat het potje vóór de zaadlozing op lichaamstemperatuur is door het bijvoorbeeld een paar minuten in de hand te houden. Plotselinge kou is namelijk schadelijk voor het sperma.

Instructies voor opvangen

Het steriele potje is op een speciale manier verpakt en schoongemaakt, laat het potje en de verpakking alsjeblieft dicht tot gebruik. Reinig of spoel het potje ook nooit zelf voordat je het sperma opvangt. Volg deze instructies voor het opvangen van het sperma:

  • Was vooraf de penis en eikel met water zonder zeep. Droog goed af.
  • Breng vóór de zaadlozing het potje op lichaamstemperatuur.
  • Wek de zaadlozing op door masturbatie (zelfbevrediging met de hand)
  • Sperma dat is opgevangen in een condoom is niet geschikt vanwege de zaaddodende eigenschappen van het condoom.
  • Het is belangrijk dat de gehele zaadlozing in het potje komt. Wanneer er toch iets verloren gaat, kan het onderzoek niet doorgaan. Je hoeft het sperma dan niet naar het laboratorium te brengen. In dat geval kun je telefonisch contact opnemen om een nieuwe afspraak in te plannen. Je krijgt een nieuw potje opgestuurd.
  • Sluit het potje goed af met bijbehorende deksel. Plak het etiket met je gegevens op het potje.
  • Vul in het invulformulier in (staat op de laatste pagina van brochure Sperma controle).
  • Vervoer het potje rechtop en ongeveer op lichaamstemperatuur. Bewaar hem bijvoorbeeld in de binnenkant van je jas.
  • Het sperma moet binnen 2 uur na opvang in een gesloten envelop worden afgegeven bij ons laboratorium. Let dus goed op het tijdstip van je afspraak.

Wat kost een spermaonderzoek?

Sperma-onderzoek bij Andros is inbegrepen in de kosten van de sterilisatie. Je hoeft hiervoor dus niets extra te betalen.

Mocht je ervoor kiezen om je sperma bij een ander laboratorium in te leveren, dan betaal je zelf de kosten hiervan aan het betreffende laboratorium. Je kunt onderstaand formulier in dat geval niet gebruiken. De kosten voor sperma-onderzoek variëren van €50 tot meer dan €100,-. De uitslag van het onderzoek ontvang je van het betreffende laboratorium.

Alleen als je de ingreep in de kliniek in Den Bosch hebt laten uitvoeren laat het je onderzoek bij een ander laboratorium op onze kosten uitvoeren. De voorbereiding op het spermaonderzoek is in dit geval ook iets anders. Zie brochure sperma onderzoek. 

Wanneer uitslag spermaonderzoek?

De uitslag van het sperma-onderzoek is binnen 1 week bekend. Je ontvangt per mail een bericht dat de uitslag klaar staat in MijnAndros, jouw digitale dossier.

Sperma Controle Sterilisatie Spermaonderzoek Zaad testen Andros Clinics

Vul het formulier in

Vul het formulier ‘spermaonderzoek na vasectomie’ in en neem het mee wanneer je sperma bij het laboratorium van Andros inlevert. De arts heeft deze gegevens nodig om de uitslag juist te interpreteren. Je vindt het invulformulier op de laatste pagina van brochure Sperma controle.

Belangrijk: het opgevangen sperma moet binnen 2 uur op lichaamstemperatuur worden afgegeven bij het laboratorium van Andros Mannenkliniek.

Als je de afgelopen drie maanden medicijnen hebt gebruikt, koorts hebt gehad (hoger dan 38,5°C) of wanneer het sperma niet volledig is opgevangen kan de kwaliteit van de zaadcellen zijn aangetast. Het onderzoek kan dan niet doorgaan. We verzoeken je om telefonisch contact op te nemen om een nieuwe afspraak in te plannen.

Maak afspraak

Spermaonderzoek, wat moet ik doen?

Lees verder over:

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Artsenblog

Voor welke mannen is sterilisatie geschikt?

Voor welke mannen is sterilisatie geschikt? Sterilisatie bij een man is een goed anticonceptiemiddel als er een definitieve keuze gemaakt is om helemaal geen kind meer te krijgen. Mannen hebben, in tegenstelling tot vrouwen, niet de mogelijkheid om tijdelijke... Lees verder

Na Sterilisatie, waarom rustig aan en seksverbod?

Hoelang geen seks na een sterilisatie? Probeer 5 dagen tot 1 week geen seks te hebben na de sterilisatie van de man. Seks kan het herstel van het lichaam verstoren en vergroot de kans op complicaties. Waarom geen seks na sterilisatie? Seks kan de genezing van de wond... Lees verder

Sterilisatie Man, hoe gaat dat?

Een sterilisatie bij de man is een heel korte ingreep, van ongeveer 10 minuten tot een kwartier. Het kan in onze behandelkamer. Dus we hoeven niet naar een operatieruimte, maar blijven in de behandelkamer. Eerst overleg We vragen wat de medische historie is van de... Lees verder

Sterilisatie Man of Vrouw?

Als het gezin compleet is en er geen wens (meer) is om opnieuw zwanger te worden, wordt vaak aan een definitieve anticonceptie gedacht zoals sterilisatie. Om een afweging te maken tussen het steriliseren van de man of de vrouw, hebben we veelgestelde vragen hierover... Lees verder

Hoe betrouwbaar is sterilisatie van man?

Hoe betrouwbaar is sterilisatie van man? Sterilisatie bij de man is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. Het niet lukken van sterilisatie dat is ongeveer tussen de 1 en 3 op de duizend mannen na een sterilisatie heeft een zogenaamde rekanalisatie. Wat is... Lees verder

Sterilisatie onder volledige narcose, kan dat?

Sterilisatie onder volledige narcose, kan dat? Een sterilisatie onder volledige narcose kan, het is alleen niet nodig. Iedere man kan het in principe onder lokale verdoving ondergaan. Normaal gesproken kan elke sterilisatie van de man onder een lokale verdoving. Mits... Lees verder

Kan een sterilisatie mislukken?

Kan een sterilisatie mislukken? Als er een sperma controle is gedaan na 3 maanden en de uitslag is goed, dan weten we zeker dat de sterilisatie is gelukt. Als er bij de sperma controle na 3 maanden en 30 minstens zaadlozingen nog zaadcellen in het sperma zijn... Lees verder

Is een sterilisatie terug te draaien?

Is een sterilisatie bij de man terug te draaien? Een sterilisatie is terug te draaien, maar dat is niet de bedoeling. De slagingskans van een hersteloperatie na een vasectomie is zeker geen 100%. En naarmate de sterilisatie langer geleden is uitgevoerd, wordt deze... Lees verder

Andros mannen sterilisatie in Brabants Dagblad

Brabants Dagblad bericht vandaag over onze mannen sterilisaties in Den Bosch. In Bossche abortuskliniek kan voortaan ook man worden gesteriliseerd. Abortuskliniek Vrouwen Medisch Centrum Den Bosch en Andros Clinics gaan samenwerken. In het Bossche medisch centrum... Lees verder

In Den Bosch slaan abortuskliniek en mannen sterilisatiekliniek handen ineen

Een uniek initiatief in Den Bosch: abortuskliniek en mannen sterilisatiekliniek slaan handen ineen. Het aantal abortussen stijgt bij vrouwen boven de 30 jaar. Sterilisatie van de man is de betrouwbaarste anticonceptie die er is. Deze feiten brachten Vrouwen Medisch... Lees verder