Vasectomie, wat kan je verwachten?

14 juni 2021

Vasectomie, wat kan je verwachten? Arts Oncko van Vierssen Trip geeft uitleg

Hoe gaat een vasectomie?

Mannen wordt gevraagd om thuis de haren van het scrotum, van de zak, te scheren. Dus te ontharen. Dan komen ze hier op de dag van de sterilisatie, dan wordt in rugligging de zak gedesinfecteerd. Met niet prikkende jodium wordt de zak schoongepoetst. Wordt mooi steriel afgedekt.

En als dat geval is, wordt de zaadleider gezocht. Die zit in de diepte van de zak en wordt naar de huid getrokken. Dat geeft soms een beetje een trekkend gevoel in de buik. Als die tegen de tegen de huid aan zit dan wordt het plaatselijk verdoofd. Zowel links als rechts op dezelfde manier. Dan een klein sneetje in de huid, in het verdoofde gebied. Een klein stukje zaadleider wordt er tussenuit gehaald en de uiteinden worden dichtgebonden met een hechting. Op de aanvoer kant vanaf de testikel wordt een dubbele hechting gelegd en op de afvoer kant een enkele.

Als dat gebeurd is dan gaan de uiteinden weer zak in, de diepte in. En het wondje aan de buitenkant is zo klein dat het over het algemeen niet gehecht wordt. Dat trekt binnen 24 uur helemaal weer dicht. En als het droog gehouden wordt, is het na 24 uur zover genezen alweer dat het dicht is en geen problemen meer ontstaan.

Hoeveel pijn doet de ingreep?

De verdovingsprik is gevoelig daarom wordt geadviseerd om op moment dat men van huis gaat op weg naar ons om 2 tabletjes paracetamol te slikken. De verdovingsprikken zijn natuurlijk zoals alle prikken een beetje gevoelig. Maar daarna is eigenlijk de ingreep niet meer pijnlijk. Het enige wat nog wel gevoeld kan worden is als een beetje aan de zaadleider getrokken wordt, om hem een stukje naar buiten te halen, dat men dan een beetje een wee gevoel de onderbuik voelt. Dat is eigenlijk het meest opvallende wat je meemaakt. Echte pijn is er eigenlijk niet.

Hoe lang duurt een sterilisatie?

Vanaf het moment dat zeg maar de zak wordt schoongepoetst en de verdoving die die eventjes moet inwerken tot dat het klaar is, is ongeveer 10 minuten. In ervaren handen is een vasectomie voor de behandelaar eigenlijk niet een hele grote ingreep voor de patiënt is het wel een ingrijpende ingreep. Maar het duurt maar circa 10 minuten.

Voelen allebei de zaadleiders hetzelfde?

Dat verschilt. De ene patiënt zegt dat hij de eerste zaadleider wat meer voelt en de ander zegt juist tweede. Ik kan niet zeggen dat de eerste pijnlijker is of dat de tweede pijnlijk is. Het verschilt per patiënt. Dus daar kun je niet zoveel over zeggen. Maar over het algemeen is er niet een heel groot verschil.

Hoeveel pijn heb je na de sterilisatie?

De pijn is eigenlijk na de ingreep direct weg. Wat wel soms nog gevoeld wordt, is het trekkende gevoel wat je hebt tijdens de ingreep als ik aan de zaadleider wat trek om een stukje naar buiten te halen. Dat gevoel kan na de ingreep af en toe nog even gevoeld worden. Maar dat verdwijnt in de loop van de dagen na de ingreep vanzelf. Het is ook niet een reden -over het algemeen- op paracetamol slikken. Dus pijnstillers na de ingreep: eigenlijk bij uitzondering. De meeste mannen zeggen: ‘na de ingreep heb ik nauwelijks pijn gehad en ik heb geen pijnstilling nodig gehad’.

Wat gebeurt er met het zaad?

De zaadcellen worden in principe gewoon afgebroken door het lichaam zelf in de testikel. En dat verdwijnt, dat merk je niet, dat verdwijnt ongemerkt. Na de ingreep gaat de zaadproductie in principe nog een tijdje door. Dat kan soms een wat stuwend gevoel geven in de testikels. Dat is vooral de eerste weken na de ingreep soms nog wat vervelend. Of bij een zaadlozing van alleen prostaat vocht kan soms in de testikels een beetje stuwings gevoel plaatsvinden. Dat verdwijnt in loop van de weken, maanden na de ingreep.

De zaadproductie in de testikel gaat langzamerhand teruglopen. Daardoor is ook bij een wens tot herstel, dus als er een verzoek komt na sterilisatie om een hersteloperatie te doen, dan is de kans op succes in de eerste jaren na de ingreep groter dan na lange tijd, waarbij de zaadkwaliteit nooit meer die kwaliteit bereikt dat je nog kinderen zou kunnen krijgen.

Kan je een knobbeltje blijven voelen?

Na de vasectomie voel je natuurlijk de plek waar de hechtingen zitten. Er zit een uiteinde een bovenkant met een enkele hechting en aan de onderkant dubbel hechting, met een lusje waar de zaadleider omgeklapt is. Dat voelt in de eerste week en als een klein knobbeltje. En dat kan soms nog maandenlang als een klein knobbeltje gevoeld worden. Dat is volledig normaal en doet ook geen pijn maar is dus wel voelbaar. Bij sommige mannen verdwijnt het volledig en bij andere blijft het altijd een klein verdikkinkje. Waar je dan verder geen last van hebt maar wel dat als je daaraan specifiek voelt. Dan voel je dat er nog een klein knobbeltje blijft links en rechts. Is verder helemaal niet belangrijk of hinderlijk maar je kunt het blijven voelen.

Neem contact met ons op