Vasectomie, wat kan je verwachten?

Vasectomie, wat kan je verwachten? Uroloog Oncko van Vierssen Trip geeft uitleg

Hoe gaat een vasectomie?

Mannen wordt gevraagd om thuis de haren van het scrotum, de zak, te scheren. Als de sterilisatie begint liggen ze in een behandelkamer, dus geen operatiezaal. We desinfecteren de zak met een niet prikkende jodium, dus de zak wordt schoongepoetst. En wordt mooi steriel afgedekt.

Daarna zoek de uroloog de zaadleider gezocht. Die zit in de diepte van de zak en wordt naar de huid getrokken. Dat geeft soms een beetje een trekkend gevoel in de buik. Als die leider tegen de tegen de huid aan zit dan wordt het plaatselijk verdoofd. Zowel links als rechts op dezelfde manier.

Dan maakt de uroloog een klein sneetje in de huid, in het verdoofde gebied. Een klein stukje zaadleider wordt er tussenuit gehaald. De uiteinden van de zaadleiders worden dichtgebonden met een hechting. Op de aanvoer kant vanaf de testikel wordt een dubbele hechting gelegd en op de afvoer kant een enkele.

Als dat gebeurd is dan gaan de uiteinden weer zak in, de diepte in. En het wondje aan de buitenkant is zo klein dat het over het algemeen niet gehecht hoeft te worden. Dat sneetje trekt binnen 24 uur helemaal weer dicht. En als het droog gehouden wordt, is het na 24 uur zover genezen alweer dat het dicht is.

Hoeveel pijn doet vasectomie?

De verdovingsprik is gevoelig daarom wordt geadviseerd om op moment dat men van huis gaat op weg naar ons om 2 tabletjes paracetamol te slikken. De verdovingsprikken zijn natuurlijk zoals alle prikken een beetje gevoelig. Maar daarna is eigenlijk de ingreep niet meer pijnlijk. Het enige wat nog wel gevoeld kan worden is als een beetje aan de zaadleider getrokken wordt, om hem een stukje naar buiten te halen, dat men dan een beetje een wee gevoel de onderbuik voelt. Dat is eigenlijk het meest opvallende wat je meemaakt. Echte pijn ervaren de meeste mannen nauwelijks.

Hoe lang duurt een sterilisatie?

Vanaf het moment dat zeg maar de zak wordt schoongepoetst en de verdoving die die eventjes moet inwerken tot dat het klaar is, is ongeveer 10 minuten. In ervaren handen is een vasectomie voor de behandelaar eigenlijk niet een hele grote ingreep voor de patiënt is het wel een ingrijpende ingreep. Maar het duurt maar circa 10 minuten.

Hoe lang heb je pijn na sterilisatie?

De pijn is over het algemeen na de ingreep weg. Wat wel soms nog gevoeld wordt, is het trekkende gevoel wat je hebt tijdens de ingreep als ik aan de zaadleider wat trek om een stukje naar buiten te halen. Dat gevoel kan na de ingreep af en toe nog even opnieuw gevoeld worden. Maar dat verdwijnt in de loop van de dagen na de ingreep vanzelf. Het is ook niet een reden -over het algemeen- op paracetamol slikken. Dus pijnstillers na de ingreep: eigenlijk bij uitzondering. De meeste mannen zeggen: ‘na de ingreep heb ik nauwelijks pijn gehad en ik heb geen pijnstilling nodig gehad’.

Wat gebeurt er met het zaad in je ballen?

De zaadcellen worden in principe gewoon afgebroken door het lichaam zelf in de testikel. En dat verdwijnt, dat merk je niet, dat verdwijnt ongemerkt. Na de ingreep gaat de zaadproductie in principe nog een tijdje door. Dat kan soms een wat stuwend gevoel geven in de testikels. Dat is vooral de eerste weken na de ingreep soms nog wat vervelend. Of bij een zaadlozing van alleen prostaat vocht kan soms in de testikels een beetje stuwing gevoel plaatsvinden. Dat verdwijnt in loop van de weken, maanden na de ingreep.

De zaadproductie in de testikel gaat langzamerhand teruglopen. Daardoor is ook bij een wens tot herstel, dus als er een verzoek komt na sterilisatie om een hersteloperatie te doen, dan is de kans op succes in de eerste jaren na de ingreep groter dan na lange tijd, waarbij de zaadkwaliteit nooit meer die kwaliteit bereikt dat je nog kinderen zou kunnen krijgen.

Blijf je een bobbeltje voelen?

Na de vasectomie voel je natuurlijk de plek waar de hechtingen zitten. Er zit een uiteinde een bovenkant met een enkele hechting en aan de onderkant dubbel hechting, met een lusje waar de zaadleider omgeklapt is. Dat voelt in de eerste week en als een klein bobbeltje. En dat kan soms nog maandenlang als een klein bobbeltje gevoeld worden. Dat is volledig normaal en doet ook geen pijn maar is dus wel voelbaar.

Bij sommige mannen verdwijnt het volledig en bij andere blijft het altijd een klein bobbeltje. Waar je dan verder geen last van hebt maar wel dat als je daaraan specifiek voelt. Dan voel je dus dat er nog een klein bobbeltje zit links en rechts. Is verder helemaal niet belangrijk of hinderlijk, maar het kan er dus wel zijn.

Lees meer over sterilisatie man

 

Bekijk Hoe gaat sterilisatie van de man Video op YouTube

Oncko van Vierssen Trip is uroloog voor sterilisatie man
Auteur: Drs. Oncko van Vierssen Trip is uroloog en expert op het gebied van sterilisatie, besnijden en HoLEP prostaatoperaties.
Laatste update: 8 maart 2024

Neem contact met ons op