Waar sterilisatie man?

Waar kan je je als man laten steriliseren? Welke artsen verrichten vasectomie? En wat is het verschil tussen ziekenhuizen, klinieken of huisartsen?

Waar sterilisatie man?

Sterilisatie man is mogelijk in:

  • ziekenhuizen
  • een beperkt aantal huisartspraktijken
  • klinieken, zoals de gespecialiseerde urologische klinieken van Andros Clinics.

Vasectomie is een van de expertises van Andros Clinics. Zij steriliseert mannen in haar klinieken in Amsterdam, Arnhem, Baarn, Den Haag en Den Bosch.

Sterilisatie hoeft niet dichtbij

Een sterilisatie bestaat meestal een eenmalig bezoek en het eenmalig afgeven van een zaadmonster na 3 maanden. Een wat verder weg gelegen locatie is dus meestal geen probleem.

Welke arts doet sterilisatie?

Sterilisaties worden meestal verricht door urologen en heel soms door huisartsen. Een uroloog is de medisch specialist op het gebied aandoeningen aan urinewegen en nieren én de specialist op het gebied van mannelijke geslachtsorganen. In ziekenhuizen mogen ook artsen in opleiding tot specialist (AIOS) een vasectomie uitvoeren.

Sterilisatie man kliniek

De grootste kliniek voor sterilisatie man is Andros Clinics. Naast Andros Clinics zijn er nog een aantal kleine klinieken die ook vasectomie verrichten.

In 2021 deed Andros Clinics 1.700 sterilisaties bij mannen. De zeer ervaren urologen van Andros staan voor een deskundige sterilisatie in een ontspannen sfeer. En we hebben het ZKN keurmerk.

Sterilisatie kliniek of ziekenhuis?

Als je kiest voor een sterilisatie door een uroloog, dan heb je de keuze uit een kliniek of een ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt een sterilisatie ook door urologen in opleiding verricht.

Kies je voor een kliniek? Ga dan na wie de ingreep uitvoert en hoe ervaren de arts is. Niet elke arts die een vasectomie uitvoert is een uroloog. Bij Andros wordt de sterilisatie altijd uitgevoerd door een zeer ervaren uroloog.

Sterilisatie man huisarts of ziekenhuis?

Dat is jouw persoonlijke keuze. Jij beslist of je voorkeur uitgaat naar een huisarts, ziekenhuis of een kliniek. En of je voorkeur uitgaat naar een huisarts of een arts in het ziekenhuis of een kliniek.

Als je je sterilisatie kan declareren bij je aanvullende zorgverzekering zijn er soms wel beperkingen in je keuze. Neem in dat geval vooraf contact op met je zorgverzekeraar, zie ook deze handige checklist.

Heb ik een verwijzing nodig voor sterilisatie?

In principe heb je geen verwijzing nodig maar er zijn uitzonderingen:

  • soms vereist de zorgverzekeraar wel een verwijzing als je een aanvullende zorgverzekering hebt waar sterilisatie in is opgenomen.
  • bij sterilisatie op een jongere leeftijd. Want een sterilisatie is in principe onomkeerbaar, dus je moet het heel zeker weten.

Bij Andros Clinics vragen we om  een verwijzing van de huisarts als je jonger bent dan 30 jaar.

Lees meer over sterilisatie man

Neem contact met ons op