Sterilisatie Man
Sterilisatie voorbereiding, ingreep, nazorg en spermacontrole
Hoe bereid je de sterilisatie voor? Wat kan je verwachten na de ingreep? En wanneer kan je weer seks hebben zonder kans op een zwangerschap? Onze artsen geven uitleg. Direct naar video’s
Na de ingreep ben je niet meteen onvruchtbaar. En zware lichamelijke inspanning moet je zeker de eerste dagen vermijden.
Thuis de sterilisatie voorbereiden
- Drie dagen voor de ingreep verzoeken we je om het scrotum (de balzak) goed te scheren met een scheermes of elektrisch scheerapparaat.
- Om infectie te voorkomen was je jezelf zorgvuldig met water en zeep op de dag van de ingreep.
- Je hoeft niet nuchter te zijn.
- Regel vooraf vervoer naar huis omdat je na de ingreep niet zelf mag autorijden of fietsen.
- Draag een goed zittende, strakke onderbroek of zwembroek om het geopereerde gebied steun te geven.
Gebruik je bloedverdunnende medicijnen?
Bij het gebruik van bloedverdunnende medicijnen is de kans op een bloeding wat groter. Het is daarom noodzakelijk dat je enkele dagen voor de ingreep met deze medicijnen stopt. Overleg met je behandelend arts of trombosedienst wanneer je moet stoppen met deze medicijnen en wanneer je weer mag beginnen. Sta je onder de controle van de trombosedienst? Laat dan op de werkdag voorafgaand aan de ingreep (of op de dag zelf) een INR bepaling doen. Deze moet kleiner zijn dan 1.7!
Bezoek aan de kliniek
De sterilisatie duurt ongeveer 15 minuten en gebeurt onder plaatselijke verdoving. De ingreep vindt plaats in onze klinieken.
- Je meldt je bij de balie.
- De verpleegkundige of arts haalt je op uit de wachtkamer.
- De arts bespreekt de ingreep uitgebreid met je.
- Je gaat met een ontbloot onderlichaam liggen op de behandeltafel.
- We desinfecteren de balzak en je krijgt een lokale verdoving door injecties in de huid van de balzak.
- Via een kleine snee, links en rechts in de balzak, zoekt de arts beide zaadleiders op en haalt hier een stukje tussenuit.
- De uiteinden van de zaadleiders worden afgeknoopt.
- De sneetjes in de huid worden weer gesloten en afgedekt met steriele pleisters.
- In de wachtkamer neem je een kop koffie of een soepje, zodat we zeker weten dat het goed met je gaat als je weer vertrekt.
Onze uroloog volgt de richtlijnen voor vasectomie (sterilisatie man) van de Nederlandse Vereniging voor Urologie.
Na de sterilisatie
De rest van de dag moet je rust houden om een nabloeding te voorkomen. Wanneer het scrotum en liezen pijnlijk worden nadat de verdoving is uitgewerkt, kan je paracetamol nemen of koelen (is meestal niet nodig). Wij adviseren je na de ingreep goed zittende, strakke onderbroeken of zwembroeken te dragen totdat het gebied niet meer pijnlijk is.
- 24 uur na de ingreep kan je zelf het verband verwijderen en mag je weer douchen.
- Je mag dan ook weer aan het werk als je je daartoe in staat voelt. Zware lichamelijke werkzaamheden moet je zeker de eerste dagen vermijden.
- Fietsen, sporten, zwemmen of zwaar tillen is na 1 week toegestaan.
- Contactsport is na 10 dagen weer toegestaan.
- Ook geslachtsgemeenschap kan dan weer, maar houd er rekening mee dat je na de ingreep niet meteen onvruchtbaar bent.
- Als de huid gehecht is, dan lossen deze hechtingen na ongeveer een week vanzelf op en hoeven niet te worden verwijderd.
Hoe lang thuis na sterilisatie man?
Je mag de volgende dag weer aan het werk als je je goed voelt maar niet als je zwaar lichamelijk werk doet. Zwaar werk is zeker de eerste dagen niet mogelijk. Houd er rekening mee in je planning dat de volgende dag werken niet altijd lukt.
Bijwerkingen en complicaties
De verpleegkundige zal één of twee dagen na de sterilisatie telefonisch contact met je opnemen om te vragen hoe het met je gaat en of je last hebt gehad van complicaties. Over het algemeen komen er weinig complicaties voor. Na de ingreep kunnen één of meerdere bijwerkingen optreden. Deze bijwerkingen komen vaker voor en verdwijnen binnen enkele dagen weer.
Bloeduitstortingen
Na de ingreep kunnen er bloeduitstortingen optreden, waardoor er een blauwverkleuring van het scrotum en/ of basis van de penis kan voorkomen.
Bloed- of vochtverlies
Wat bloed- en vochtverlies uit de wondjes is niet verontrustend en gaat in de regel binnen een paar dagen over.
Pijn
Pijn na de ingreep komt vaker voor en gaat meestal gepaard met een beurs gevoel in de zaadballen of pijn tijdens het lopen. Je kan eventueel pijnstillers innemen.
Stuwing
De eerste weken na de sterilisatie komt het voor dat er een gevoel van stuwing optreedt, dit kan soms gevoelig zijn voorafgaand aan de zaadlozing. Dit is meestal tijdelijk.
Neem altijd contact op als:
- je koorts krijgt (boven de 38,5 °C)
- er een sterke zwelling van de balzak optreedt
- een wondje blijft bloeden
- je uitermate veel pijn hebt
Hoe neem je bij bovengenoemde complicaties contact op?
Binnen 48 uur
Bij een complicatie binnen 48 uur na de ingreep neem je direct contact op met het spoed-nummer 026 – 389 06 82 van Andros. Dit telefoonnummer is 24×7 bereikbaar. De telefoniste zal je rechtstreeks in contact brengen met je behandelend arts.
Na 48 uur en tijdens openingstijden
Bij een complicatie meer dan 48 uur na de ingreep en binnen openingstijden, neem je direct contact op met het algemene nummer 026 – 389 17 53 van Andros Clinics. We zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur.
Na 48 uur en buiten openingstijden
Bij een complicatie meer dan 48 uur na de ingreep en buiten openingstijden van Andros, verzoeken wij je direct contact op te nemen met de dichtstbijzijnde huisartsenpost en je daar te melden voor onderzoek of behandeling. Je krijgt na de sterilisatie een brief mee waarin voor de huisartsenpost staat uitgelegd dat je de ingreep sterilisatie man hebt ondergaan.
Na een sterilisatie blijkt ongeveer 5% van de mannen langer pijnklachten aan zaadbal en/ of bijbal (post-vasectomie pijn) te ervaren. Het littekenweefsel prikkelt dan de zenuw die langs de zaadleider naar de zaadbal loopt. Het is belangrijk dat een sterilisatie zorgvuldig wordt uitgevoerd. Omdat bij Andros de sterilisaties uitsluitend worden uitgevoerd door zeer ervaren urologen komt post-vasectomie pijn zelden voor.
Sperma controle na 3 maanden
Na de ingreep ben je niet meteen onvruchtbaar. De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog regelmatig zaadcellen vrij, dit omdat er zich in de zaadblaasjes en de prostaat nog zaadcellen bevinden. Gebruik daarom bij de geslachtsgemeenschap nog een voorbehoedsmiddel. Na ongeveer 3 maanden en tenminste 30 zaadlozingen dien je een zaadmonster in te leveren bij het laboratorium om vast te stellen of de onvruchtbaarheid is bereikt.
Na de ingreep krijg je een potje en een laboratoriumformulier met aanvullende informatie over het inleveren van het sperma mee. De uitslag is binnen 1 week bekend, waarna je hierover door ons schriftelijk wordt geïnformeerd. Soms komt het voor dat je nogmaals een monster moet inleveren. Bij 1 tot 3 op de 1.000 cliënten komt het voor dat na langere tijd hernieuwde vruchtbaarheid is opgetreden. De uiteinden van de zaadleiders zijn dan weer aan elkaar gegroeid en er is opnieuw doorgankelijkheid. Lees over zaadcontrole
Lees verder over:
Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.
Andros Clinics in 2022 Bekijk waarderingen