Sterilisatie Man, hoe gaat dat?

Nader Naderi is uroloog voor sterilisatie man
13 maart 2024

Een sterilisatie bij de man is een heel korte ingreep, van ongeveer 10 minuten tot een kwartier, in onze behandelkamer. Dus we hoeven niet naar een operatieruimte, maar blijven in de behandelkamer.

Eerst overleg

We vragen wat de medische historie is van de man. Of je medicatie gebruikt, of er allergische reacties zijn geweest en of er eerdere operaties in het betreffende gebied zijn geweest. Als je medicijnen gebruikt, dan gaan we minutieus alle medicijnen na. Dan gaan we in gesprek met je om uit te leggen wat je te wachten staat.

Samen beslissen

Als we samen beslissen tot het ondergaan van de sterilisatie, dan moet je eerst mij toestemming geven voor het verrichten van de sterilisatie.

Uitleggen wat er precies gaat gebeuren

Aan de hand van een tekening leg ik je uit wat ons te wachten staat.

Lokale verdoving

Over het algemeen heeft iedere man twee testikels, ook wel teelballen genoemd. Je krijgt aan de zijkant van de balzak een kleine injectie. Veel mannen zien daar tegenop maar het is echt een hele dunne naald. Je voelt het nauwelijks. En als je weet dat er een prikje aankomt dan valt het meestal mee. Dat is de injectie, aan iedere kant van de balzak.

Zaadleider zoeken en onderbreken

Dan pakt de arts de zaadleider, dat is een een beetje vervelend moment. Dat kan voelen alsof er schop tegen de bal gekomen is. Maar als je weet wat je te wachten staat, dan kan je dat ook plaats geven.

Inmiddels heeft de verdoving zijn werk gedaan, meestal binnen 20 à 30 seconden. Dat gaat heel snel. Dan maakt de arts een sneetje in de huid ter hoogte van de zaadleider die tussen hij in zijn vingers heeft. Met een klemmetje wordt de zaadleider gepakt.  De arts haalt dan 1 à 1,5 centimeter van de zaadleider weg. Dan worden de uiteindes van de zaadleider dicht gemaakt door een hechting.

Als dat klaar is, proberen we een van de uiteinden te begraven onder fascie (bindweefsel). Zodat ze steeds minder kans krijgen om naar elkaar toe te groeien. Want het menselijk lichaam wilt graag alles herstellen, alles wat niet klopt.
Dan maken we de huid dicht van de balzak en is één kant klaar.

Andere kant gaat hetzelfde

De andere kant is precies identiek. Dezelfde procedure, dus een kleine spuitje verdoving, klein sneetje van een centimeter, halen van de zaadleider naar boven, het weghalen van een stukje zaadleider tot anderhalve centimeter, en uiteinde hechten. Begraven van een van de uiteinde en sluiten van de huid van de balzak.

Dan hebben we links en rechts gehad. Dat is in een vogelvlucht de ingreep.

Lees meer over sterilisatie man

Video: sterilisatie Man, hoe gaat dat?

Arts Nader Naderi geeft uitleg

Nader Naderi is uroloog voor sterilisatie man
Auteur: Drs. Nader Naderi is uroloog en expert in sterilisatie, besnijden en Rezum prostaatoperaties.
Laatste update: 13 maart 2024

Neem contact met ons op