Sterilisatie Man, hoe gaat dat? Arts Nader Naderi geeft uitleg

Hoe lang duurt een sterilisatie?

Een sterilisatie is een heel korte ingreep, van ongeveer 10 minuten, een kwartier. Het is een ingreep die gebeurt in een behandelkamer. Dus we gaan niet naar een operatieruimte, maar blijven in een behandelkamer.
Ik zal je in vogelvlucht uitleggen wat je te wachten staat.

Medische historie

We vragen wat de medische historie is van de patiënt. Of patiënt medicatie gebruikt of er allergische reacties zijn geweest of er eerdere operaties in de regio geweest zijn. Als dat zo is, dan gaan we minutieus alle medicijnen na. Dan gaan we in gesprek met de patiënt om uit te leggen wat hem te wachten staat.

Samen beslissen

Als we samen beslissen tot het ondergaan van deze operatie, dan moet je eerst mij permissie geven, toestemming geven voor het verrichten van de sterilisatie.

Uitleg

Het tweede is dat ik je aan de hand van een schema, een schematisch beeld, ga uitleggen wat ons te wachten staat.

Lokale verdoving

Over het algemeen heeft iedere man twee testikels mee tijdens de operatie. Je krijgt aan de zijkant van de balzak een kleine injectie, een klein spuitje. Veel mannen zien er tegenop maar het is een hele kleine naald, een hele dunne naald. Je voelt het nauwelijks en als je weet dat er een prikje aankomt dan valt het meestal mee. Dat is de injectie, aan iedere kant van de balzak.

Zaadleider zoeken en onderbreken

Dan pak ik de zaadleider, dat is een een beetje vervelend moment. Dat voelt of er schop tegen de bal gekomen is. Zo’n gevoel is het. Maar als je weet wat je te wachten staat, dan kan je dat ook plaats geven.
Inmiddels heeft de verdoving zijn werk gedaan, meestal binnen 20 a 30 seconden. Dat gaat heel snel. Dan ga ik een sneetje geven ter hoogte van de zaadleider die tussen ik in mijn vingers heb. Dan ga ik precies de zaadleider pakken met een klemmetje. Daar haal ik ongeveer 1 a 1,5 centimeter weg.
Wat ik meestal doe is de uiteinden van zaadleider omklappend hechten. Dan heb je de minste kans om naar elkaar toe te groeien. Dat is het tweede punt.
Op het moment dat het klaar is ga ik checken of bloedingen zijn en dan probeer ik een van de uiteinden te begraven onder fasci (bindweefsel). Zodat ze steeds minder kans krijgen om naar elkaar toe te groeien. Want het menselijk lichaam wilt graag alles herstellen, alles wat niet klopt.
Als de een uiteinde begraven is onder fasci (bindweefsel). En de continuïteit dus onderbroken is. Dan is feitelijk de operatie klaar en dan maak ik met een hechting de huid dicht. Dan is één kant klaar.

Andere kant gaat hetzelfde

De andere kant is precies identiek. Dezelfde procedure, dus een kleine spuitje verdoving, klein sneetje van een centimeter, halen van de zaadleider naar boven, het eruit halen van zaadleider tot anderhalve centimeter, weghalen hiervan en omklappend hechten. Begraven van een van de uiteinde en sluiten van de huid van de balzak.
Dan hebben we links en rechts gehad. Dat is in een vogelvlucht de ingreep.

Neem contact met ons op 026 389 1753