Is een sterilisatie bij de man terug te draaien? Arts Oncko van Vierssen Trip geeft uitleg

Een vasectomie is terug te draaien, maar dat is niet de bedoeling. De slagingskans van een hersteloperatie na een vasectomie is zeker geen 100%. En naarmate de sterilisatie langer geleden is uitgevoerd, wordt deze slagingskans ook kleiner.

Dus we proberen van tevoren uit te vragen hoe het zit. Vooral mannen die geen kinderen hebben worden wel even, tja op de pijnbank is een groot woord, maar er wordt toch wel even doorgevraagd van waarom dan niet. Want stel nou dat je toch ‘de ware’ nog later tegenkomt, ook al denk je dat dat misschien niet meer geval is. We houden ze toch nog weer een spiegel voor van ‘moeten we dat wel doen’.

Onder de 30

Zeker bij jonge mannen van onder de 30 jaar, zonder kinderen, zonder partner, dat is niet de groep die we graag steriliseren. Dat maken we ook duidelijk. Mannen onder de 30 jaar hebben altijd een verwijzing van hun huisarts nodig en hebben voor de ingreep een extra bezoek aan de kliniek om met de uroloog hun wens te bespreken.

Hersteloperatie

Het is belangrijk dat mannen niet later de teleurstelling hebben en dat alles weer teruggedraaid moet worden. Want een sterilisatie is zo gepiept: 10 minuten a kwartier klaar. Maar een hersteloperatie dat betekent over het algemeen een dagopname of zelfs een opname met een operatie onder narcose met een microscoop met een hoop gedoe en niet een 100% succesgarantie.

Hoe langer de sterilisatie geleden is, het aantal jaren tussen sterilisatie in de hersteloperatie bepaalt in grote mate de kans op succes op hernieuwde zwangerschap. Maar dat is zeker niet voor 100 procent aanwezig.

De consequenties van een sterilisatie laten doen zijn groot. Dus als daar maar enigszins twijfel over bestaat: niet steriliseren.

Neem contact met ons op 026 389 1753