Is een sterilisatie terug te draaien?

Is een sterilisatie bij de man terug te draaien?

Een sterilisatie is terug te draaien, maar dat is niet de bedoeling. De slagingskans van een hersteloperatie na een vasectomie is zeker geen 100%. En naarmate de sterilisatie langer geleden is uitgevoerd, wordt deze slagingskans ook kleiner.

Dus we vragen van tevoren hoe het zit, wat de situatie is en waarom de man kiest voor sterilisatie. Vooral mannen die geen kinderen hebben worden wel even, tja op de pijnbank is een groot woord, maar er wordt toch wel even doorgevraagd van waarom dan niet. Want stel nou dat je toch ‘de ware’ nog later tegenkomt, ook al denk je dat dat misschien niet meer geval is. We houden mannen toch nog weer een spiegel voor van ‘is een sterilisatie voor jou wel de juiste keuze?’

Is sterilisatie man omkeerbaar?

Nee, een sterilisatie van de man is in principe onomkeerbaar. Het is niet mogelijk om eenvoudig een sterilisatie ongedaan te maken. Een sterilisatie ongedaan maken is volledige operatie die niet altijd lukt. Een tijdelijke sterilisatie is dus niet mogelijk.

Steriliseren onder de 30 jaar, kan dat?

Jonge mannen van onder de 30 jaar, zonder kinderen, zonder partner, dat zijn mannen die we niet graag steriliseren. Het risico is groot dat zij later toch spijt krijgen. Met de wens van deze mannen gaan we zeer zorgvuldig om. Mannen onder de 30 jaar hebben altijd een verwijzing van hun huisarts nodig. Ook is er een extra bezoek aan de kliniek vereist waarin de uroloog hun wens bespreekt en kritische vragen stelt voordat er een eventuele afspraak voor de ingreep kan worden gemaakt.

Is een hersteloperatie na sterilisatie mogelijk?

Een hersteloperatie na sterilisatie lukt niet altijd. Het is belangrijk dat mannen weten dat een sterilisatie in principe definitief is. Dat ze zeker weten dat ze geen zwangerschappen meer willen zodat ze niet later de teleurstelling hebben en dat alles weer teruggedraaid moet worden. Want een sterilisatie is zo gepiept: na 10 à 15  minuten is het klaar. Maar een hersteloperatie dat betekent over het algemeen een dagopname of zelfs een opname met een operatie onder narcose met een microscoop met een hoop gedoe en niet een 100% succesgarantie.

Hoe langer de sterilisatie geleden is, het aantal jaren tussen sterilisatie in de hersteloperatie bepaalt in grote mate de kans op succes op hernieuwde zwangerschap. Maar dat is zeker niet voor 100 procent aanwezig.

De consequenties van een sterilisatie laten doen zijn groot. Dus als daar maar enigszins twijfel over bestaat: niet steriliseren.

Lees meer over sterilisatie man

Video: is een sterilisatie bij de man terug te draaien?

Door arts Oncko van Vierssen Trip
Bekijk is een sterilisatie bij de man terug te draaien video op YouTube.

Neem contact met ons op