Kan een sterilisatie mislukken?

Kan een sterilisatie mislukken? Zwanger na een vasectomie, kan dat? Uroloog Oncko van Vierssen Trip geeft uitleg

Kan een sterilisatie mislukken?

Als er een sperma controle is gedaan na 3 maanden en de uitslag is goed, dan weten we zeker dat de sterilisatie is gelukt.

Als er bij de sperma controle na 3 maanden en minstens 30 zaadlozingen nog zaadcellen in het sperma zijn gevonden, dan wordt de man verzocht om nog een keer langs te komen. De ingreep kan dan nogmaals uitgevoerd worden. Maar dat is echt zeldzaam, dat er toch een re-kanalisatie optreedt.

Dus een vasectomie op zich kan mislukken, maar uiteindelijk zijn er geen mislukte sterilisaties omdat er een controle achteraan zit. Dat is het voordeel van een sterilisatie van de man. Je kunt altijd controleren of het goed is. In tegenstelling tot een vrouw waar die controle veel moeilijker is.

En tijdens de ingreep?

Heel soms wordt een zaadleider tijdens de ingreep niet gevonden. Dat is vooral bij die mannen die een voorgeschiedenis hebben. Dat wil zeggen bij een vroegere operatie of een gedraaide bal in het verleden. Als er zoiets in het verleden is gebeurd, kan het lastig zijn om de zaadleider te vinden. Daarom vragen we van tevoren of er in het scrotum (in de zak) eerder ingrepen zijn geweest want dan kunnen we daar rekening mee houden. En dan kunnen we ook met de man bespreken dat er een kleine kans is dat misschien de zaadleider niet te vinden is. Een enkele keer kunnen we ook zonder voorgeschiedenis een zaadleider niet vinden, maar dat is zeer uitzonderlijk.

Zwanger na een vasectomie, kan dat?

Als er een sperma controle is geweest na de vasectomie, en de uitslag is goed dan kan de partner daarna in principe niet meer zwanger worden van jou.

Lees meer over sterilisatie man

Video: kan een sterilisatie mislukken?

Arts Oncko van Vierssen Trip geeft uitleg

Bekijk kan sterilisatie bij man mislukken Video op YouTube

Oncko van Vierssen Trip is uroloog voor sterilisatie man
Auteur: Drs. Oncko van Vierssen Trip is uroloog en expert op het gebied van sterilisatie, besnijden en HoLEP prostaatoperaties.
Laatste update: 11 maart 2024

Neem contact met ons op