Sterilisatie Man of Vrouw?

Als het gezin compleet is en er geen wens (meer) is om opnieuw zwanger te worden, wordt vaak aan een definitieve anticonceptie gedacht zoals sterilisatie. Om een afweging te maken tussen het steriliseren van de man of de vrouw, hebben we veelgestelde vragen hierover op een rij gezet. Uroloog Oncko van Vierssen Trip geeft antwoord.

Sterilisatie man of vrouw?

Bij een man is een sterilisatie een kleine ingreep op een behandelkamer, dus hij hoeft niet naar een operatiekamer. Ook hoeft een man hoeft niet onder narcose want hij krijgt een plaatselijke verdoving. Met verdovingsprikken wordt het gebied tijdelijk gevoelloos gemaakt. Vasectomie is een ander woord voor sterilisatie van de man. Het betekent dus hetzelfde.

Een sterilisatie bij de vrouw is een stuk ingewikkelder. Deze sterilisatie gebeurt meestal wel onder narcose. De vrouw krijgt in het ziekenhuis een dagopname of zelfs een hele opname. Dat is dus veel ingrijpender dan die kleine ingreep bij de man. Daardoor is ook de hersteltijd langer bij vrouwen na hun sterilisatie.

Uit onderzoek naar sterilisatie blijkt dat het percentage met spijt twee keer zo hoger is bij vrouwen als bij mannen. De redenen die vrouwen met spijt noemden waren pijn, complicaties, nieuwe kinderwens en menstruatie klachten.

Wat is makkelijker sterilisatie man of vrouw?

‘Een sterilisatie van de man is makkelijker dan een sterilisatie van de vrouw. Omdat een man steriliseren een kleine ingreep is onder een lokale verdoving. Een sterilisatie van de vrouw is een operatie. Ook is het voordeel van een sterilisatie van de man dat het sperma kan worden gecontroleerd of de man ook echt onvruchtbaar is. Sterilisatie van de man is de betrouwbaarste anticonceptie, ook betrouwbaarder dan een sterilisatie van de vrouw’, aldus uroloog Oncko van Vierssen Trip.

Wat is het grootste verschil tussen sterilisatie vrouw of man?

Het grootste verschil tussen sterilisatie man of vrouw is een kleine ingreep bij de man versus een operatieve behandeling bij een vrouw.

Zowel sterilisatie van de man als sterilisatie van de vrouw vallen niet in het basispakket van de zorgverzekeraar. De kosten van een sterilisatie van de vrouw zijn hoger dan bij een man omdat de ingreep ingewikkelder en tijdrovender is. Lees meer over kosten.

Veel mannen maken zich zorgen over pijn of over een negatief effect op hun seksdrive. Dat is niet nodig, lees alles over seks na sterilisatie man en pijn tijdens en na sterilisatie man.

Samengevat: de verschillen tussen sterilisatie man of vrouw

  • Bij de man is het een eenvoudige ingreep, bij een vrouw een ingrijpendere operatie.
  • Bij de man kan het onder lokale verdoving, bij de vrouw is volledige narcose nodig.
  • Bij de man is de hersteltijd korter dan bij de vrouw.
  • Bij de man is de sterilisatie betrouwbaarder dan bij de vrouw.
  • Bij de man kan de onvruchtbaarheid gecontroleerd worden met spermacontrole, bij de vrouw niet.
  • Sterilisatie bij de vrouw is veel duurder dan bij de man: beiden vallen niet onder verzekerde basiszorg.
  • Vrouwen krijgen vaker spijt, onder andere ook door menstruatie klachten.

Video: steriliseren van de man of de vrouw?

Uroloog Oncko van Vierssen Trip geeft uitlegBekijk sterilisatie man of vrouw? Video YouTube

Lees meer over sterilisatie man
Oncko van Vierssen Trip is uroloog voor sterilisatie man
Auteur: Drs. Oncko van Vierssen Trip is uroloog en expert op het gebied van sterilisatie, besnijden en HoLEP prostaatoperaties.
Laatste update: 8 maart 2024

Neem contact met ons op