Sterilisatie Man of Vrouw?

Als het gezin compleet is en er geen wens (meer) is om opnieuw zwanger te worden, wordt vaak aan een definitieve anticonceptie gedacht zoals sterilisatie. Om een afweging te maken tussen het steriliseren van de man of de vrouw, hebben we veelgestelde vragen hierover op een rij gezet.

Sterilisatie man of vrouw?

Bij een man is een sterilisatie een kleine ingreep op een behandelkamer, dus je hoeft niet naar een operatiekamer. Ook hoeft een man hoeft niet onder narcose want je krijgt een plaatselijke verdoving. Met verdovingsprikken wordt het gebied tijdelijk gevoelloos gemaakt. Vasectomie is een ander woord voor sterilisatie van de man. Het betekent dus hetzelfde.

Een sterilisatie bij de vrouw is een stuk ingewikkelder. Deze sterilisatie gebeurt meestal wel onder narcose. De vrouw krijgt in het ziekenhuis een dagopname of zelfs een hele opname. Dat is dus veel ingrijpender dan die kleine ingreep bij de man.

Wat is makkelijker sterilisatie man of vrouw?

Een sterilisatie van de man is makkelijker dan een sterilisatie van de vrouw omdat een man steriliseren een kleine ingreep is onder een lokale verdoving. Een sterilisatie van de vrouw is een operatie. Ook is het voordeel van een sterilisatie van de man dat het sperma kan worden gecontroleerd of de man ook echt onvruchtbaar is. Sterilisatie van de man is de betrouwbaarste anticonceptie, ook betrouwbaarder dan een sterilisatie van de vrouw.

Wat is het grootste verschil tussen sterilisatie vrouw of man?

Het grootste verschil tussen sterilisatie man of vrouw is een kleine ingreep bij de man versus een operatieve behandeling bij een vrouw.

Zowel sterilisatie van de man als sterilisatie van de vrouw vallen niet in het basispakket van de zorgverzekeraar. De kosten van een sterilisatie van de vrouw zijn hoger dan bij een man omdat de ingreep ingewikkelder en tijdrovender is. Lees meer over kosten.

Veel mannen maken zich zorgen over pijn of over een negatief effect op hun seksdrive. Dat is niet nodig, lees alles over seks na sterilisatie man en pijn tijdens en na sterilisatie man.

 

Video: sterilisatie man of vrouw?

Arts Oncko van Vierssen Trip geeft uitlegBekijk sterilisatie man of vrouw? Video YouTube

Lees meer over sterilisatie man

Neem contact met ons op