Hoe betrouwbaar is een sterilisatie? Arts Oncko van Vierssen Trip geeft uitleg

Hoe betrouwbaar is sterilisatie man?

Sterilisatie bij de man is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. Het niet lukken van sterilisatie dat is ongeveer tussen de 1 en 3 op de duizend mannen na een sterilisatie heeft een zogenaamde rekanalisatie.

Wat is rekanalisatie?

Een rekanalisatie betekent dat ze die uitlijnen van de zaadleiders elkaar toch weer kunnen vinden en er dan weer zaad doorheen kan komen. Uitermate zeldzaam maar natuurlijk wel heel belangrijk om te ontdekken.

Daarom wordt drie maanden na de ingreep een zaadcontrole gedaan om die mannen eruit te halen en alsnog op te roepen om nog een keer terug te komen. Dus dat komt heel weinig voor, maar als het voorkomt heeft het natuurlijk grote consequenties. Daarom is het belangrijk om het tijdig op te sporen. Dus mannen moeten na de ingreep het sperma onderzoek ook echt uitvoeren. Als je de spermacontrole laat uitvoeren en de uitslag is goed, dan ben je eigenlijk voor 100% betrouwbaar gesteriliseerd.

Kan een man nog vruchtbaar zijn na sterilisatie?

Een man is nog vruchtbaar direct na sterilisatie. De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog regelmatig zaadcellen vrij, dit omdat er zich in de zaadblaasjes en de prostaat nog zaadcellen bevinden. Na ongeveer drie maanden en tenminste 30 zaadlozingen wordt je sperma onderzocht om na te gaan of de ingreep is geslaagd en de man daadwerkelijk onvruchtbaar is. Als je de spermacontrole laat uitvoeren en de uitslag is goed, dan ben je eigenlijk voor 100% betrouwbaar gesteriliseerd. Na een goede uitslag van de spermacontrole kan je pas stoppen met het gebruik van andere anticonceptie. Is de uitslag van het sperma onderzoek niet goed en ben je nog vruchtbaar, dan word je opgeroepen om terug te komen.

Neem contact met ons op 026 389 1753