Hoe betrouwbaar is sterilisatie van man?

Hoe betrouwbaar is sterilisatie van man?

Sterilisatie bij de man is de meest betrouwbare anticonceptie. Dit voorbehoedsmiddel is de veiligste optie om zwangerschap te voorkomen.

De sterilisatie van mannen het betrouwbaarst is, vind je ook in de Pearl Index tabel waar alle anticonceptie met de kans op zwangerschap op een rij staan. De betrouwbaarheid van ‘sterilisatie man’ is 0,15% kans op zwangerschap in het eerste jaar bij een normale toepassing. Het is ook betrouwbaarder dan het steriliseren van de vrouw.

Het niet lukken van sterilisatie dat is ongeveer tussen de 1 en 3 op de duizend mannen, die na een sterilisatie een zogenaamde rekanalisatie heeft.

Wat is rekanalisatie?

Rekanalisatie betekent dat de uiteinden van de zaadleiders elkaar toch weer hebben gevonden en er weer zaad door de zaadleiders kan komen. Uitermate zeldzaam maar natuurlijk wel heel belangrijk om tijdig te ontdekken. Daarom krijg je na 3 maanden een zaad controle.

Drie maanden en dertig zaadlozingen na het steriliseren wordt de zaadcontrole gedaan om die mannen eruit te halen bij wie de ingreep niet is gelukt. Dat komt heel weinig voor, maar dit het geval is en de man weer vruchtbaar is, dan wil je dat op tijd ontdekken. Dus mannen moeten na de ingreep het sperma onderzoek ook echt uitvoeren. Als je de spermacontrole laat uitvoeren en de uitslag is goed, dan ben je betrouwbaar gesteriliseerd. Een late rekanalisatie, dat is een rekanalisatie na langere termijn, komt zelden voor.

Geen enkele anticonceptie garandeert 100% het voorkomen van zwangerschap maar van alle mogelijke voorbehoedsmiddelen is vasectomie de veiligste en betrouwbaarste oplossing, zie overzicht alle anticonceptie.

Kan een man nog vruchtbaar zijn na sterilisatie?

Een man is nog vruchtbaar direct na sterilisatie. De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog regelmatig zaadcellen vrij omdat er in de zaadblaasjes en de prostaat nog zaadcellen zitten. Na ongeveer drie maanden en tenminste 30 zaadlozingen wordt je sperma onderzocht om na te gaan of de ingreep is geslaagd en de man daadwerkelijk onvruchtbaar is.

Als je de spermacontrole laat uitvoeren en de uitslag is goed, dan kan je stoppen met het gebruik van andere anticonceptie. Is de uitslag van het sperma onderzoek niet goed? Dan ben je nog vruchtbaar, dan vragen we je om terug te komen.

Een late rekanalisatie, dat is een rekanalisatie na langere termijn, komt zelden voor.

Lees meer over sterilisatie man

 

Video: hoe betrouwbaar is een sterilisatie?

Arts Oncko van Vierssen Trip geeft uitleg

Bekijk hoe betrouwbaar is sterilisatie van de man Video op YouTube

Oncko van Vierssen Trip is uroloog voor sterilisatie man
Auteur: Drs. Oncko van Vierssen Trip is uroloog en expert op het gebied van sterilisatie, besnijden en HoLEP prostaatoperaties.
Laatste update: 11 maart 2024

Neem contact met ons op