Hoe vruchtbaar is een oudere man?

Het is al langer bekend dat bij het ouder worden van de man de kwaliteit van de zaadvloeistof en dus de fertiliteit negatief wordt beïnvloed. Hoe ouder, hoe slechter de zaadkwaliteit. Dit betekent echter niet dat oudere mannen onvruchtbaar zijn. Integendeel, sommige mannen zijn in staat tot op zeer hoge leeftijd kinderen te verwekken. Lees meer over de vruchtbaarheid van de oudere man en mogelijke problemen.

Vergrote prostaat

Een vergrote prostaat is een aandoening die in het verouderingsproces van de man zeer frequent optreedt. Recent zijn er enkele studies verschenen waarin duidelijk wordt aangetoond dat goedaardige prostaatvergroting gepaard gaat met verminderde zaadproductie en –kwaliteit. De juiste oorzaken hiervoor zijn niet helemaal opgehelderd. Maar vermoedelijk heeft dit te maken met een verminderde functie van de zaadblaasjes en de prostaat die de zaadvloeistof moeten produceren.

Kwaliteit zaadcellen

Ook de kwaliteit van de zaadcellen vermindert met het ouder worden. Zo is kort geleden een grote studie in Estland uitgevoerd waarin deze gegevens duidelijk naar voren komen. In deze studie werd ook een duidelijke relatie aangetoond tussen overgewicht, prostaatklachten en verminderde zaadkwaliteit.

Overgewicht en hormonen

Voor de man komt het er dus bij het ouder worden op neer ervoor te zorgen dat er toch niet te veel overgewicht ontstaat. Meer dan de helft van de mannen boven de vijftig jaar hebben een te hoge body mass index (BMI). BMI is een parameter die wijst op overgewicht. Dit overgewicht gaat vaak gepaard met afwijkingen in de hormoonhuishouding. Vooral een vermindering van  het mannelijke hormoon, dat essentieel is voor de instandhouding van de vitale en seksuele functies.

Lees meer over sterilisatie man

Professor Debruyne is oprichter van Andros Clinics
Laatste update: 14 juni 2018

Neem contact met ons op